Nová kolekcia značky O´la Voga práve v predaji!

NIE JE KOŽA AKO KOŽA

Základné rozdiely medzi Pravou kožou a Eko kožou


„Rád nosím čiernu, najmä kožu, alebo dokonca umelú kožu! Jednoducho dodá vášmu outfitu hrany, pocit noblesy a vyspelosti!“ (Jeffree Star)

 

Koža – materiál, ktorý od vekov vyvoláva v ľuďoch pocit luxusu, naturálnosti, dotykovej hladkosti a trvácnosti. Koža je jednoducho vždy štýlová a človeku, ktorý sa do nej oblečie dodáva extrémny pocit sebavedomia a to aj bez toho, aby zvyšok jeho „stylingu“ potreboval iné drahé kúsky. Ako je to však s Eko Kožou? Dokáže odolávať času? A môže ňou človek docieliť rovnaký pocit a vizuálnu efektívnosť tak, ako pri pravej koži?

 

Čo je to Eko Koža a z čoho sa vyrába?

Pod pojmom eko koža rozumieme akúkoľvek alternatívu kože, ktorá nepochádza zo zvierat. Nadšenci udržateľnej módy si túto variantu obľúbili najmä preto, že okrem faktu, že je eko koža bez krutosti, na prvý pohľad je skoro identická s pravou kožou. Jej najrýdzejšia  forma je vyrobená z čisto vegánskych materiálov, ktoré v užívateľovi evokujú pocit a vzhľad pravej kože. Medzi najpoužívanejšie vegánske materiály sa pri jej výrobe používa PVC (polyvinylchlorid) a PU (polyuretán). PVC sa vyrába z textilného koženého podkladu, ktorý je prekrytý penovou vrstvou, potom koženou vrstvou a nakoniec je zakončený plastovou povrchovou úpravou. Väčšina ľudí na prvý dotyk ani nedokáže rozoznať rozdiel medzi ekokožou z PU a kožou zo zvierat. Je nositeľná, luxusná a hlavne bez pocitu viny.  

 

Ako dlho vydrží Eko Koža?

Medzi najväčšie obavy pri nákupe oblečenia z eko kože patrí jej životnosť.  Pravdou však je, že eko koža má menšiu pravdepodobnosť prasknutia, olúpania, škvŕn alebo vyblednutia pod vplyvom UV žiarenia. Keďže v eko koži vyrobenej z PU nie sú použité žiadne plasty, nedisponuje krehkosťou ani lámavosťou. Údržba tejto kože je oveľa jednoduchšia ako v prípade živočíšnej kože. Väčšinu ju možno veľmi ľahko vyčistiť handrou a teplou vodou, zatiaľ čo živočíšna koža môže časom začať praskať, pretože v materiáli zostáva vlhkosť. 

 

Eko Koža, High Fashion a Udržateľnosť. 

Luxusné módne značky sa v súčasnosti orientujú na udržateľné alternatívy vegánskej kože. A vďaka všeobecnému  rozvoju týchto alternatív, ktoré sa vyrábajú z najrôznejších látok (ananásových vlákien, jablkového odpadu, palmových listov a dokonca aj vína) sa táto varianta dostáva stále viac a viac do povedomia v oblasti High Fashion. Tieto materiály, sú niekedy  ešte príťažlivejšie ako tkaniny na báze plastu, na ktoré sa pojem "vegánska koža" obmedzoval niekoľko rokov. Niektoré z najväčších svetových módnych značiek momentálne nasledujú vzor, ktorý pred rokmi stanovila značka Stelly McCartney a do o svojich výrobných procesov začleňujú nové alternatívy kože, čo prispieva ku ekologickejším postupom v módnom priemysle. 

 

Výber Kože je na Vás

Pri nákupe ekologickej kože musíte dôverovať značke. U nás v Enemiq si dávame záležať na tom, aby si naši klienti mohli vybrať z rôznych materiálov, ktoré spĺňajú všetky potrebné kritéria nielen v rámci ich zmyslu pre štýl, ale aj ich morálnych zásad. Preto si u nás môžete vybrať zo širokej ponuky oblečenia vyrobeného nie len z pravej kože, ale aj z eko kože. Pozrite si naše najnovšie kožené kúsky a sami sa rozhodnite, ktorej forme kože dáte prednosť práve Vy. 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz