Nová kolekcia značky O´la Voga práve v predaji!

NESMRTEĽNÁ ČIPKA: ZMYSELNOSŤ VĎAKA ZLOŽITOSTI

„Čipku považujem za jednu z najkrajších napodobenín fantázie prírody.“

Coco Chanel

Trendy tejto jari sú určené. Módni návrhári a svetové módne domy volia čipku. Či už ide o šaty, blúzky, alebo overaly – tento nesmrteľný vzor bude vládnuť začiatku teplého počasia aj v našej oblasti. A my v Enemiqu predsa s módnymi trendami držíme vždy krok! Takže máme čipky aj pre Teba. Čo je to však čipka, ako vznikla a ako ju čo najlepšie kombinovať so zbytkom oblečenia Ti prezradíme v našom novom článku.

Čo je to čipka?

Čipka je jemná tkanina podobná pavučine, ktorú dokážu výrobcovia textilu vyrobiť pomocou širokej škály techník. Rôzne druhy čipiek, ktoré sa výrazne líšia svojou zložitosťou, sa bežne používajú na zvýraznenie, alebo zdobenie odevov, čalúnenia, ale aj domácich potrieb. Vedela si však, že len veľmi zriedkavo sa táto tkanina používa na výrobu celých textilných výrobkov?

Tradične sa čipka zvyčajne skladala z hodvábnych, alebo ľanových nití a niektorí textilní remeselníci túto tkaninu vyrábali dokonca aj zo zlatých alebo strieborných nití. To je však dávnou históriou a keďže obdobie kráľov a šľachty je už dávno za nami, v súčasnosti sa najobľúbenejšou tkaninou na jej výrobu stala bavlna. Samozrejme, niektorí výrobcovia používajú na výrobu čipiek aj lacnejšie syntetické vlákna, ako je polyester, alebo tradičné, umelé, textilné vlákno. Čipka, však nie je len taká bežná technika látky a preto ju v kvalitnom prevedení nenájdete za príliš lacné ceny. Je totiž cenená pre svoju jemnosť, technickú prepracovanosť a zložitosť, vďaka ktorej sa už po stáročia spája so ženskou zmyselnosťou a krásou. A práve preto sa stala nesmrteľnou a patrí medzi stále bežnú súčasť dámskych odevov, vrátane spodnej bielizne.

História čipky

Je veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa sa historici stále nevedia zhodnúť na krajine jej pôvodu. Staroegyptský pohrebný odev totiž často obsahoval ornamentálne, ažurové tkaniny a tkaniny podobné čipke boli pred renesanciou bežné na celom Blízkom východe. Od 15. storočia sa však pravé čipky začali objavovať na flámskych a talianskych maľbách, takže odborníci na čipky predpokladajú, že táto tkanina pochádza z jedného z týchto dvoch národov. Napríklad paličkovaná čipka sa zdá byť tkaninou flámskeho pôvodu a ihličková čipka s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla v Taliansku. V polovici 16. storočia sa čipka stala populárnou tkaninou v celej Európe a častejšie a výraznejšie sa objavovala hlavne na renesančných obrazoch. Či už sa chceš cítiť ako nesmrteľná Nefertiti, alebo Botticelliho Venuša, na webe Enemiq túto komplikovanú, historickú otázku nemusíš riešiť.

Začiatkom 19. storočia priniesla priemyselná revolúcia mnohé dovtedy nemysliteľné pokroky v textilnej výrobe vrátane strojov, ktoré automatizovali proces výroby čipiek. V dôsledku toho sa čipky stali podstatne lacnejšími a v roku 1840 sa v dámskej móde opäť začali vo veľkej miere používať. V tom čase sa už čipka nepoužívala aj v pánskych odevoch, ale odvtedy zostala táto ozdobná tkanina neoddeliteľnou, aj keď pomerne malou súčasťou dámskej módy. Napriek nespornej jednoduchosti a efektívnosti strojovej výroby čipiek zostala ručná výroba čipiek pomerne rozšírená až do začiatku 20. storočia. Do polovice storočia si čipkárske umenie osvojili národy na celom svete a kedysi výlučne európska textilná tradícia sa stala celosvetovou. A preto sa čipka stala jednou z najkomplikovanejších a najvznešenejších tkanín módneho priemyslu.

Čipka Súčasnosti

Jednou z kategórií formálneho oblečenia, v ktorej si čipka zachovala svoj význam, sú hlavne svadobné a formálne šaty. Čím viac čipky je na tomto type šiat, tým sú zložitejšie, krajšie a hlavne drahšie. Hľadala by si naozaj dlho ak by si chcela nájsť luxusné formálne šaty, ktoré neobsahujú aspoň kúsok čipky.

Trochu paradoxne je spodná bielizeň jedinou ďalšou významnou kategóriou odevov, ktorá sa stále vyznačuje bohatou čipkou. Čipka sa bežne vyskytuje na dámskych podprsenkách a nohavičkách a je tiež bežnou súčasťou zložitejších súprav spodnej bielizne. Avšak, keďže chceme Tvoj hlad po luxuse naozaj ukojiť, v sortimente značky Enemiq nájdeš dokonalé čipkové kombinácie nielen na šatách, ale aj na našich štýlových kompletoch a romanticky pôsobiacich blúzkach. U nás si totiž môžeš kúpiť kvalitnú a zároveň pôvodom udržateľnú čipkovanú látku za nízke ceny.

Vyber si svoju čipku na Enemiq.sk

A aby sme o čipke len nehovorili, nižšie si môžeš vybrať z naozaj širokého sortimentu trendových dámskych kúskov, ktoré ju obsahujú. Keďže vzhľadom na svoju spomínanú zložitosť je čipka zvyčajne pomerne drahá, cena čipky sa líši v závislosti od spôsobu jej výroby a materiálov, ktoré obsahuje. Na našom Enemiq webe však nájdeš cenovo dostupnú čipku, ktorá je síce vyrobená z pomocou udržateľných syntetických, eko materiálov – no jej vzhľad a komfort je na nerozoznanie od čipiek pohybujúcich sa v cenových hladinách, ktoré si nemôže dovoliť každá žena.

Vsaď na ženskosť a komplikovanosť a kúp si čipku, ktorá zvýrazní Tvoju osobnosť. Nezabudni, že hlavná filozofie značky Enemiq je snaha o objavenie Tvojho unikátneho Ja. Vyber si preto čipku, v ktorej sa budeš cítiť originálne, komfortne, ale hlavne žensky. Sleduj nás aj na našom Instagrame enemiq.store a získaš prehľad o všetkých aktuálnych novinkách, zľavách a akciách. Nezabudni, dopravu máš u nás vždy ZADARMO.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz