Nová kolekcia značky O´la Voga práve v predaji!

HISTÓRIA TEPLÁKOV A KAM ICH NE(NOSIŤ)

Tepláky, oblečenie na šport, mikiny.... Ako ich nazývate a koľko ich máte?


Tepláky sú nielen pohodlným, ale rozhodne môžu byť aj štýlovým a sexi kúskom vo Vašom šatníku. V teplákoch totiž úžasne funguje fantázia pozorovateľa. Vyberte si preto tepláky, v ktorých rozhodne zaujmete. Faktom je, že sa ľahko nosia, sú neuveriteľne pohodlné a dostatočne univerzálne na to, aby ste ich mohli nosiť v rámci mnohých príležitostí. Tieto kusy oblečenia však skrývajú oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Poďme sa pozrieť na ich pôvod a subkultúru, ktorá nie je až tak známa bežnému užívateľovi. Povieme Vám prečo sú teplákové súpravy také veľmi pohodlné, štýlové, kam a kedy ich nosiť a kam ich určite nenosiť.


ODKIAĽ POCHÁDZAJÚ TEPLÁKY?

Tepláky sú, zdá sa už úplne všade. A nezmiznú - vyvíjajú sa, transformujú sa a podliehajú neustálym zmenám v rámci súčasných trendov. Toto oblečenie už dávno nie je len voľbou na domáci relax, alebo cvičenie, ale našlo si cestu do väčšiny oblastí nášho života. Muži, ženy, mladí, starí, bohatí, chudobní; neexistuje veľa ľudí, ktorí by nevlastnili pár teplákových nohavíc, alebo celú teplákovú súpravu pozostávajúcu z vrchného a spodného dielu. Ale nebolo tomu tak vždy.


Zrod toho, čo dnes poznáme pod pojmom tepláková súprava, sa datuje do roku 1967, keď značka Adidas spolupracovala s nemeckým futbalistom Franzom Beckenbauerom. Dovtedy teplákové súpravy nosili len športovci, ktorí potrebovali praktické oblečenie na pohyb, ktoré by im neprekážalo v maximálnom výkone. Na začiatku však boli príliš priliehavé, tak, aby sa ľahko udržali na tele a povedzme si pravdu - nebol to príliš pekný pohľad, hlavne nie u mužov. Dokonca aj v 70. rokoch by ste v teplákových súpravách sotva videli niekoho iného ako futbalistov, alebo učiteľov telesnej výchovy. 

S 80. rokmi však prišiel breakdance a hip-hop, Run DMC v oblečení od Adidas, talianske športové značky a futbalové "overaly". Šialenstvo okolo fitness kultúry v 80. rokoch podnietilo ešte viac ľudí, aby si obliekli tepláky na voľný čas a začali sa hýbať, či už išlo o starý dobrý aerobik, alebo klasický jogging. Na konci 80. a začiatku 90. rokov zaznamenala tepláková revolúcia mierny útlm a do popredia nastúpili nohavice s elastickým pásom, legíny, krikľavé farby zapracované v slabom a nie príliš foremnom nylone. Teplákové súpravy sa však aj naďalej výrazne objavovali v popkultúre - od Spice Girls, ktoré v myšlienke športu hrdo reprezentovala Mel C, aka Sporty Spice až po Damona Albarna z Blur a Oasis. V roku 2000 prišiel zrod britskej hudby grime. Tá sa sformovala ako spôsob, akým mladá černošská komunita mohla hovoriť o svojich životných skúsenostiach a neľahkom detstve. Umelci ako Skepta a jeho "tracksuit mafia", alebo Dizzee Rascal potlačili do popredia športové oblečenie a postarali o to, že hudobný žáner grime a s ním spojené oblečenie sa stali súčasťou mainstreamovej kultúry. 

 

V súčasnosti to teda máme tak, že už ani nemusíte športovať, aby ste ocenili športový styling. Vďaka členstve vo fitness centrách, Instagrame a maximálnej snahe 80% populácie zdravo žiť (aspoň na fotke) sa stali tepláky a všetko s nimi spojené populárnym mainstreamom. A čo sa týka celebrít - tie určovali teplákový štýl. Stačí spomenúť speváka Rag'n'Bone Man-a  a jeho snúbenicu Beth Rouy, ktorí sa na svojej svadbe obliekli do teplákov a tenisiek - rovnako ako všetci ich hostia. Znie to trochu šialene, že? Ale kto Vás skutočnosti má právo obmedziť v rámci Vášho osobného štýlu? 

 

Poďme sa však porozprávať o nepísaných pravidlách kedy by ste tepláky a mikinu do spoločnosti určite nosiť nemali. Teda ak sa chcete vyhnúť neodvratnému faux pas. Ak budete vo vašom teplákovom stylingu obozretní a kreatívni, zaručujeme Vám, že budete vyzerať „en pointe", či už vyrazíte von, alebo zostanete doma.

 

KAM TEPLÁKY URČITE NENOSIŤ

Do práce, ak teda nie ste trénerom, učiteľom telesnej výchovy, alebo profesionálnym športovcom, či recepčnou vo "fitku". Určite si ich neobliekajte na pracovný pohovor - jedine ak teda zámerne nechcete byť prijatí na novú pozíciu. Neodporúčame Vám ich nosiť ani na svadby, krsty, pohreby, odovzdávanie Oscarov, Slávikov, alebo iné podobne ladené príležitosti. Nehodia sa tiež do určitých klubov a už vôbec nie na prvé rande s priateľkou do reštaurácie. Kino sa odpúšťa, ak ste si našli spriaznenú dušu, ktorá od vás nevyžaduje Black Tie Optional aj na večeru so svojim psom. A ak ste stále študentom, neobliekajte si ich minimálne na záverečné skúšky. 

 

KAM A AKO ICH TEDA NOSIŤ

Pokladáte svoju návštevu fitka za "Real Life Tinder Experience"? V poriadku - zabudnite teda na priliehavé tepláky a zvoľte radšej "svalnaté" obtiahnuté tričká, ktoré ukážu ťažko odpracovanú postavu. Ak ste však tréningom veľa času počas leta nedali - zvoľte voľnejšiu mikinu. Vyberajte si oversized mikiny s kapucňou a okrem dokonalého krytia celulitídy zostanete aj na ulici pekne v teple a inkognito. Doplniť ich tričkami s potlačou a masívnymi teniskami, nikdy nie je na škodu. Ak sa však cítite ako VIP, nezabudnite ich doplniť štýlovými slnečnými okuliarmi a peknými hodinkami. 

Keďže tepláky majú často vrecká, umožňujú pohodlné sedenie alebo státie, sú tiež ideálne na cestovanie. Navyše sa dajú ľahko prať, skladať a baliť a budú vyzerať skvele aj vtedy, keď nebude po ruke žehlička. Na cestovanie teda voľte oversized tepláky, ktoré vám umožnia jednoduchý pohyb aj vtedy, keď práve bežíte na posledný call ku čoskoro sa zatvárujúcemu letiskovému gate-u. 

Ak sa stále cítite mladí, oblečte si tepláky pokojne aj večer do klubu. Berte však ohľad na to, že Vaším cieľom bude urobiť dojem. Hľadajte teplákové súpravy s potlačou, alebo logom a zlaďte ich so značkovými teniskami a efektnými doplnkami v podobe šperkov. Pokiaľ to nepreženiete, docielite originálny štýl do hip-hopových klubov, na koncerty, alebo festivaly. Ak milujete svoje tetovania, voľte k teplákovým nohaviciam obtiahnuté topy s krátkym rukávom a zelenú dávame aj krikľavým farbám, či neónovým teniskám. 


Tak čo? Presvedčili sme Vás, že tepláky nie sú len oblečenie na doma? Vyskúšajte to s jesennou kolekciou od Enemiq.sk. Vyberajte zo širokého sortimentu a nakupujte už dnes s dopravou ZADARMO a expresne rýchlym doručením.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz