Nová kolekcia značky O´la Voga práve v predaji!

PLAVKY ENEMIQ: ŠKANDALÓZNA HISTÓRIA BIKÍN

„Bikini sú najdôležitejšou vecou od čias atómovej bomby.“

(Diana Vreeland)

Vedeli ste, že za históriou bikín sa skrýva naozaj škandalózny príbeh? Ich počiatky však pramenia už starovekom Ríme. Poď sa s nami pozrieť na minulosť tohto módneho kúsku, bez ktorého si leto 21. storočia už ani nevieme predstaviť. Nezabudni, že Enemiq toto leto pre Teba pripravil naozaj extravagantné a sexy bikiny, ktoré len potvrdia, že bez nich sa v lete naozaj nezaobídeš.  

 

STAROVEKÝ RÍM: RÍMSKE "BIKINI GIRLS"

Ak by sme chceli pátrať po prvom zachovanom zobrazení bikín, nájdeme ho na prvých, veľkoplošných obrazoch v starobylej sicílskej vile. Villa Romana del Casale, ktorá pochádza až zo štvrtého storočia, obsahuje jednu z najväčších zbierok rímskych poskladaných z mozaiky. Mozaika, na ktorej môžeš vidieť historicky prvé bikiny dostala prezývku "Bikini Girls" a zobrazuje ženy cvičiace v dvojdielnom, teraz už legendárnom kúsku letného oblečenia.

 

PREMIÉRA V HOLLYWOODE

V ešte tak trochu „vycenzúrovanom“ a práve zrodenom Hollywoode sa prvé plavky do pol pása objavili v hudobných filmoch ako "Footlight Parade" (1933), "Flying Down to Rio" (1933), "Gold Diggers of 1933", alebo "Fashions of 1934".

Druhá svetová vojna viedla k prídelu mnohých bežných tovarov vrátane látok. V roku 1942 nariadil Úrad pre vojnovú výrobu v USA znížiť množstvo látok používaných na dámske plavky o až 10%. A presne to bolo dôvodom, prečo sa tento kúsok oblečenia musel stať úspornejším a teda automaticky odhľaval väčšiu časť ženského tela. Do roku 1945 sa dvojdielne plavky stali viditeľnejším hitom a veľké, hollywoodske hviezdy ako Rita Hayworthová a Esther Williamsová ich nosili v časopisoch pin-up, čím im zaručili nevídaný úspech a popularitu.

 

MÓDNA BOMBA: ŠKANDALÓZNE UVEDENIE MODERNÝCH BIKÍN

Bikiny však boli technicky vynájdené až v roku 1946. Francúzski módni návrhári Jacques Heim a Louis Réard vydali samostatne svoje vlastné verzie toho, čo dnes poznáme ako bikiny. Heim pomenoval svoj návrh "atóm" podľa najmenšej častice hmoty.

Naopak Réardove "bikiny" dostali svoj tak trochu romantickejší, no stále extrémny názov práve podľa atolu Bikini, jadrového testovacieho miesta neďaleko Guamu. Réard debutoval s týmito bikinami na módnej prehliadke pri bazéne v Paríži. Mnohé modelky túto ponuku odmietli, ale modelka Micheline Bernardini sa toho nebála a  hrdo predviedla dizajn, ktorý sa na veky zapísal do histórie globálnej módy. Odhaľujúci strih bikín sa považoval za oslobodzujúci a škandalózny zároveň, keďže vyzývavo odhaľoval práve pupok nositeľky.

Budúca šéfredaktorka Vogue Diana Vreelandová označila bikiny za "najdôležitejšiu vec od čias atómovej bomby". A s tým nemôžeme nijak inak, len súhlasiť 😊 

NOVÁ KOLEKCIA PLAVIEK ENEMIQ

Keďže v Enemiqu milujeme originalitu, pripravili sme si pre Vás tento rok nezabudnuteľnú Novú Letnú Kolekciu plaviek. To svoje si nájdu milovníčky vyzývavých strihov a farieb, ale aj nevyliečiteľné romantičky. Či už uprednostňuješ základný štýl, alebo nežné volániky, máme niečo aj pre Teba, vybrať si môžeš z niekoľkých farebných prevedení a dvoch základných strihov.

 

Nezabudni nás sledovať aj na Instagrame @enemiq.store kde máme pre Teba každý deň skvelé novinky, z ktorých si zaručene vyberieš a tak si vytvoríš svoj originálny a jedinečný štýl, ktorý podčiarkne všetky farby Tvojej osobnosti. Prajeme Ti nezabudnuteľné leto! U náš v Enemiqu máš vždy expresne rýchle dodanie a dopravu ZADARMO.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz